Masová sekaná s dýňovým zelím
Ingredience
500 g Masová sekaná
1 lžíce olej
Dýňovo - vinné zelí :
1000 g dýně žlutá
100 g cibule kuchyňská
kmín
sůl
pepř
voda
200 ml vinný ocet
cukr
Karlovarské knedlíky :
300 g toustový chléb světlý (máslový)
300 ml mléko plnotučné
3 ks vejce
Sůl
50 g hrubá mouka
50 g petržel kudrnka
20 g máslo
Špekové knedlíky:
50 g slanina
50 g špek
300 g veka (toustový chléb)
100 g mouka hrubá
Sůl
3 ks vejce
Pepř
Nať
250 ml mléko
80 g sádlo
100 g cibule
Postup:
Dýňové zelí :
Dýni oloupeme, očistíme, nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme orestovanou, na kostičky nakrájenou cibuli, zalijeme vodou a dusíme do měkka, vydušené zelí dochutíme solí, pepřem, okyselíme vinným octem a ocukrujeme.
Karlovarské knedlíky :
Toustové chleby nakrájíme na kostky, pokropíme částí mléka a necháme vsáknout.
Vejce oddělíme na bílky a žloutky, žloutky rozšleháme se zbylým mlékem, mírně osolíme, přidáme prosátou mouku, navlhčenou žemli, jemně nasekanou petrželovou nať a sníh z rozšlehaných bílků a směs lehce promícháme.
Směs tvarujeme na knedlíkové šišky, zabalíme do navlhčených, tukem potřených ubrousků, následně vaříme ve vroucí vodě zvolna asi 20 minut.
Po vyjmutí vody je vybalíme a krájíme na plátky.
Špekové knedlíky :
Z prosáté mouky, trochy soli, vajec, koření a mléka smícháme řidší hladké těsto, poté zamícháme žemli a necháme chvíli odpočinout.
Z odpočinuté hmoty vytvarujeme knedlíky, vkládáme do vařící a mírně osolené vody a necháme vařit deset až dvanáct minut, poté vyjmeme, propíchneme vidličkou nebo špejlí rozřízneme na poloviny a potřeme cibulí, na jemno nakrájenou, osmaženou na sádle.
Kompletace pokrmu :
Karlovarský knedlík nakrájíme na kolečka, špekový přepůlíme, vložíme na talíř, přidáme zelí a opečenou sekanou.