Šunková tlačenka s marinovaným pórkem
Ingredience
4 ks/100 g šunková tlačenka
4 ks pórek (bílá část)
1 ks mrkev (trochu povařenou a pokrájenou na drobné kostičky)
1 ks jarní cibulka (nakrájená na kolečka)
1 stroužek česnek (nastrouhaný)
1 hrst plocholistá petržel (nasekaná na drobno)
200ml olivový olej
1 pol.lžíce červený vinný ocet
1 pol.lžíce dijon hořčice
Sůl
Černý pepř (čerstvě namletý)
Další recepty Tita Eliáše
Postup:
Z pórku menší velikosti odkrojíme zelený konec a bílou část pórku dobře omyjeme od hlíny. Vodu přivedeme k varu a pórek povaříme 8 – 10 minut. Pak pórek prudce zchladíme ve vodě s ledem, necháme odkapat, osušíme a nakrájíme na kolečka. Z olivového oleje, hořčice a octa připravíme vinaigrette tak, že do hořčice zašleháme olej, až vznikne emulze. Přidáme ocet, česnek, jarní cibulku, mrkev, petržel, sůl a pepř. Pórek dáme do nízké široké nádoby (např. do pekáčku) a přelijeme vinegrettem. Marinujeme alespoň 2 hodiny a pak podáváme s plátky šunkové tlačenky, kterou ještě můžeme dochutit octem.