Pórková polévka s javorovou slaninou
Ingredience
2 velké pórky
4 střední brambory
1 bílá (nebo žlutá) cibule
máslo
kuřecí nebo zeleninový vývar (cca 1 litr)
200 ml smetany ke šlehání
150 g Snídaňové slaniny (v kostkách) Schneider Selection
1-2 lžíce javorového sirupu
sůl, (bílý) pepř
Další recepty foodblogerů
Postup:
Brambory očistíme a nakrájíme na kostičky, dáme je do vody, aby nezhnědly. Pórky očistíme a dobře omyjeme od hlíny, nakrájíme je na kolečka. Trochu zelené části pórku si schováme na ozdobu a dokončení polévky.
Do hrnce dáme kousek másla, cibuli nakrájíme a máslo dáme rozpustit. Jakmile bude většina másla rozpuštěná, přidáme k němu cibuli. Stáhneme plamen na střední, hrnec přiklopíme pokličkou a cibuli necháme napůl smažit a napůl dusit cca 3 minuty.
Do hrnce přisypeme pórek, lehce ho osolíme a promícháme s cibulí. Přiklopíme pokličkou a necháme asi 5 minut dusit za občasného promíchání. Jakmile pórek s cibulí změkne, přidáme kostičky brambor a také je lehce opečeme.
Zeleninu zalijeme vývarem a lehce opepříme. Necháme vše vařit, dokud brambory nezměknou.
Mezitím si přichystáme kostičky slaniny. Na pánvi je opečeme, až pustí tuk, který přecedíme a uschováme. Slaninu vrátíme na pánev, přidáme lžíci až dvě javorového sirupu a necháme je spolu lehce zkaramelizovat, až bude slanina zlato-červená. Hotovou slaninu dáme na papírové utěrky, aby odsály přebytečný tuk. Pak ji dáme stranou, do misky - po delší době by se díky sirupu mohla na papír přilepit.
Na lžíci tuku ze slaniny rychle opečeme uschovanou část pórku, až začne zlátnout a uschováme ho.
Když jsou pórek i brambory v polévce měkké, rozmixujeme ji ponorným mixérem dohladka. Přilijeme smetanu a dosolíme a dopepříme dle chuti.
Polévku buď podáváme horkou, nebo ji dáme vychladit a v parném počasí podáváme za studena. Dochutíme a dozdobíme ji přímo na talíři - javorovou slaninou a opečeným pórkem.
Tento recept pro Vás připravila http://megvkuchyni.cz/