Pečená šunka s brusinkovo-tymiánovým přelivem
Ingredience
Na pečenou šunku:
2 – 2,5 kg Pečená šunka Schneider Selection
4 lžíce brusinkový kompot
2 lžíce dijonská hořčice
2 lžíce med
lístky nebo tenké stonky tymiánu: 8-10 snítek
Na glazovanou mrkev:
2 svazek čerstvá mrkev s natí
1 lžíce med
Tymián
Máslo
Olivový olej
Sůl
Pepř
Na glazované ředkvičky:
2 svazky ředkvičky
2 lžičky hnědý cukr
Máslo
Citrónová šťáva
Sůl
Pepř
Na pečené brambory a brokolici:
Brambory s pěknou slupkou
Brokolice
Sádlo
Sůl
Postup:
Jako první si nachystáme zeleninu – brambory i se slupkou dobře okartáčujeme, mrkev i ředkvičky očistíme od nečistot a natě.
Šunku dáme do pekáčku a podlijeme přibližně 100 – 200 ml vody, podle místa v nádobě. Troubu rozpálíme na 180°C na horkovzduch a pekáček se šunkou do něj umístíme.
Omyté a osušené brambory rozřízneme na půl, plech vymažeme sádlem a brambory na něj řeznou stranou dolů rozložíme. Z vrchu je lehce osolíme a dáme je také péct do trouby (proto pečení na horkovzduch).
V misce smícháme brusinky, hořčici, med a tymiánové lístky. Po 10 až 15 minutách pečení je šunka už mírně ohřátá. Ostrým nožem lehce zvýrazníme zářezy v kůži a pak celou šunku potřeme brusinkovou směsí. Vrátíme ji do trouby. Pečeme ji dalších 30 – 45 minut.
Očištěné mrkve dáme do pánve s trochou másla a vody, aby byly z většiny ponořené. Lehce osolíme a přidáme snítky tymiánu. Ředkvičky rozčtvrtíme a dáme je opéct do kastrůlku s rozehřátým máslem. Podlijeme je trochou vody a asi na pět minut přikryjeme pokličkou.
Brokolici umyjeme a rozdělíme na růžičky, dáme uvařit do páry (lze i ve vodě).
Po 10 minutách slijeme vodu z mrkví, do pánve přidáme lžíci olivového oleje a lžíci medu. Mrkve opečeme a lehce dochutíme solí a pepřem.
Změklé ředkvičky dochutíme dvěma lžičkami hnědého cukru, solí, pepřem a citronovou šťávou. Opečeme a necháme v teple.
Když je do zlatova upečené maso, měly by být do zlatova upečené i brambory.
Šunku přendáme na prkénko a nakrájíme ostrým nožem na plátky.
Můžeme každému přichystat porci šunky se všemi přílohami, nebo vše rozložíme na stůl a necháme každého, aby si nabral dle chuti. V pekáčku zbyde po upečení šunky trocha brusinkové směsi smíchaná s vodou a výpekem, tou můžeme šunku také přelít nebo tuto vzniklou omáčku podávat zvlášť v omáčníku.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv z variant podávání, rozhodně se jedná o skvělou variantu nedělního oběda.
Tento recept pro Vás připravila http://megvkuchyni.cz/