Trhaný chléb s poličanem
Ingredience
Těsto:
60 ml teplé vody
4 PL másla
80 ml mléka
2 vajíčka
1 balení sušeného droždí
400 g hladké mouky
1 PL cukru
½ ČL soli
Náplň:
Kečup anebo domácí rajčatová omáčka
75 g Poličan Schneider
150 g strouhaného eidamu
Postup:
Jako první si připravíme těsto, které potřebuje 90 minut kynout. Do misky si vložíme 3/4 mouky, cukr, droždí, sůl.
Na sporák si dáme zahřívat máslo a mléko. Když je celé máslo rozpuštěné, přilejeme vlažnou vodu a promícháme. Vlažnou směs přimícháme k mouce a těsto dáme míchat. Postupně přidáváme vajíčka. Když je potřeba přidáváme postupně zbytek ¼ mouky. Množství potřebné mouky závisí na velikosti vajíček.
Těsto necháme míchat cca 10 minut, dokud se neodlepuje od stěn misky. Na pomoučené desce z něho vypracujeme bochník a necháme kynout v misce přikryté utěrkou cca 60 – 90 minut.
Nakynuté těsto si rozválíme na obdélníkk. Natřeme kečupem anebo domácí rajčatovou omáčkou, kterou si vyrobíme smícháním rajčatového pyré, koření, česneku a soli. Rozložíme salám a posypeme sýrem.
Těsto přeřežeme podélně na pásy s výškou cca 10 cm. Poklademe je na sebe do výšky a následně rozřežeme na čtverečky. Ty vložíme na stojato do malé formy na chleba. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout ještě cca 30 minut.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a pečeme cca 40 minut do zlata. Podávame se salátem.