Pečená šunka na pivě se salátem z dýně a jablek
Ingredience
600 g Pečená šunka Schneider
1 ks cibule
6 ks stroužek česneku
200 ml vývar
50 ml med
1 ks snítka tymiánu
1 ks snítka šalvěje
1 ks snítka listové petržele
kmín
sůl
pepř
Salát
4 ks velké jablko
¼ ks vetší muškátová dýně
100 g špek
3 ks stroužek česneku
2 ks menší cibule
100 g máslo
1 ks snítka rozmarýnu
1 ks snítka šalvěje
olivový olej
cukr moučka
sůl
pepř
Postup:
V hmoždíři utřeme všechny bylinky - tymián, šalvěj a listovou petržel. Přidáme kmín, sůl, čerstvě mletý pepř, med a vše důkladně utřeme.
Směsí důkladně potřeme šunku, dáme do pekáče. Orestujeme cibuli s česnekem, zalijeme pivem a vývarem, který necháme svařit na polovinu a přidáme do pekáče k šunce. Necháme v ledničce do druhého dne přikryté alobalem.
Druhý den dáme péct při 140°C cca 45 minut. Během pečení přeléváme vzniklou šťávou. Pak sundáme alobal
a pečeme dalších cca 15 minut při 160°C
Salát
Jablka nakrájíme na měsíčky bez jadřinců, dýni na kostičky a oboje promícháme a dáme do pekáče. Přidáme utřené stroužky česneku a na měsíčky nakrájenou cibuli. Posypeme natrhanými bylinkami a pokapeme olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme. Do pekáče přidáme oříšky másla a celé lehce posypeme moučkovým cukrem. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě při 180°C dokud není dýně měkká cca 45 minut.
5 minut před koncem pečení přidáme tenké plátky slaniny a dopečeme.