Filátko z candátka s bramborovo-smetanovým pyré
Ingredience
800 g Candát filet
1 ks citron
Máslo
600 g brambory
250 g hrášek zelený
200 ml smetana
Pastiňák
Olej na smažení
50 g šalotka
50 g Anglická slanina
100 ml smetana
1 l zeleninový vývar
Sůl
Pepř
Další recepty Norberta Hojdy
![Rolovaný plněný kuřecí steak](/content/files/clanky/118/podobne.jpg)
![Vepřová šunka od kosti s povidlovou omáčkou](/content/files/clanky/121/podobne.jpg)
![Farmářská polévka v chlebovém bochánku](/content/files/clanky/194/podobne.jpg)
Postup:
Očištěná filátka osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem, zakápneme citronem a dáme na půl hodinky odležet do lednice. Rozehřejeme přepuštěné máslo a filátko z obou stran opečeme. Brambory ve slupce uvaříme, oloupeme a teplé propasírujeme. Do brambor postupně přilíváme smetanu s rozpuštěným máslem a vyšleháme do hladkého pyré, které mírně osolíme. Zelený hrášek orestujeme na másle, rozmixujeme ponorným mixérem a propasírujeme přes jemné síto. Hrášek přidáme do brambor a vyšleháme do hladka a dochutíme. Pastiňák oloupeme a nakrájíme na slabé plátky, které smažíme v rozpáleném oleji do křupava. Šalotku nakrájíme na jemno, zpěníme, přidáme nakrájenou slaninu, opečeme a zalijeme vývarem a smetanou a zredukujeme na požadovanou hustotu.
![](/content/files/images/layout/print-veci.png)
![](/content/files/images/layout/print-schneider.png)