Vánoční štrůdl
Ingredience
100 g Snídaňové slaniny Selection
1 chlazené listové těsto
1 vejce
300 g bílého zelí
3 polévkové lžíce cukru krystal
1 dcl vody
špetka soli
mletá skořice
drcený kmín
Postup:
Jako první nastrouháme bílé zelí, v hrnci ho podlejeme vodou, osolíme a podusíme do měka. Mezitím připravíme karamel – na pánev dáme cukr krystal a mícháme ho, dokud nezhnědne a nevytvoří se karamel. Potom ho přidáme do podušeného zelí a chvíli vaříme. Nakonec necháme ochucené zelí vychladnout.
Po vyválení listového těsta odložíme kousek z těsta na hvězdy, které později použijeme na dozdobení. Na ostatní vyválené listové těsto poklademe plátky Snídaňové slaniny Selection. Přebytečnou šťávu ze zelí vymačkáme a zelí rovnoměrně uložíme na listové těsto. Posypeme špetkou skořice a těsto zavineme do štrúdlu. Vršek potřeme rozšlehaným vajíčkem a z odloženého těsta vykrojíme hvězdy, které posypeme drceným kmínem. Na závěr jimi dozdobíme štrúdl. Dáme péct do trouby při teplotě 180 stupňů na přibližně 25 minut.